Zuidlaarderbol

  We gaan nu even een stapje vooruit in de tijd. Toen de opa van Joop Hovius het idee kreeg om voor zichzelf te beginnen, was hij nog bakkersknecht in Eext. Hij startte een bedrijfje in De Groeve bij Zuidlaren. Ook toen werden er al bollen gebakken, maar Hovius maakte een speciaal recept en noemde zijn bol de Echte Zuidlaarderbol. Kees Hovius nam in 1934 het bedrijf over van zijn vader, en ook hij bakte de Zuidlaarderbollen.

  Na de Tweede Wereld Oorlog waren de grondstoffen schaars en konden er tijdens de zuidlaardermarkt geen bollen met krenten en rozijnen worden gebakken, dus werden er gehakte dadels gebruikt. Joop Hovius herinnert zich nog de vele avonden dat er dadels ontpit en gehakt moesten worden. Later toen er weer krenten en rozijnen waren, moesten alle kistjes op de kop op de werkbank om uitgezocht te worden, er zaten toen nog veel steentjes en stokjes in.

  Het stevige brood dat voor een groot deel uit roggebloem bestaat vormt de ideale ‘bodem in de maag’ voor boeren, burgers en paardenlui, die van heinde en verre kwamen om in Zuidlaren hun vee te verkopen. Vroeger werd er brood gebakken van water, meel en gist. Er was verder ook niet veel keus, men kreeg een brood dat snel droog was, echter door de zware vulling van krenten, rozijnen en sukade bleef de bol toch lang smakelijk.

  De bol van tegenwoordig is wel wat aangepast aan de eisen van deze tijd, dat wil zeggen langer zacht en betere eet eigenschappen. De specifieke ingredi├źnten zijn nog altijd hetzelfde als vijftig jaar terug.

  Sinds 1946 zit Hovius aan de Brink in Zuidlaren waar Kees Hovius de bakkerij van de fam. Bouwman overnam. Joop Hovius nam de zaak van zijn vader weer over, waar hij het recept in 1994 weer overdroegen aan de fam.Ligthart.

  De aanduiding bol wekt mogelijk ook enige verwarring, want het brood is niet kogelrond maar heeft een meer afgeplatte vorm. In 1996 hebben de bakkers van Hovius de miljoenste Zuidlaarderbol gebakken.